Hepatit markerları, hepatit B virüsünün 5 hafta ile 6 ay arasında inkübasyon süresi bulunan bir virüs olması nedeniyle, bunun varlığının tespit edilmesi için kullanılırlar. Bu virüse DANE partikülü adı da verilir. Bunun yapısında bir dış kapsül bulunur. Bu HBsAg olarak tanımlanır. İç çekirdek kısmına da HBcAg denmektedir. HB ise kapsülün içinde ve çekirdek dışında olur.
HBsAg testiyle hepatit B tanısı konulması oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Fakat HBsAg henüz klinik semptomlar başlamadan önce yükselir. Bu değer semptomların ilk haftası içinde en yüksek seviyeye çıkar. Sarılığın azalmasıyla birlikte normal değerine iner. Hastalığın semptomları geçince hala kanda bulunuyorsa, bu kişiler taşıyıcı hasta olarak değerlendirilir. Akut enfeksiyon durumunda HBsAg kaybolup, ortalama 4 hafta sonra kanda HBsAb görülmeye başlar.
HBsAg açısından bir test yapılamaz. Bunun karşısındaki antikor Anti HBc enfeksiyonun ortaya çıkmasından 1 ay sonra yükselmeye başlar ve iyileşmeyle birlikte HBsAg düştüğünde bu da düşer. Fakat bu düşme daha uzun zamanda gerçekleşir. HBsAg ile Anti HBs oluşmasında boş pencere süreci bulunur. Bu süreç pozitiftir. Bu enfeksiyon geçirildiğini gösteren hepatit markerdir. Bu süreçte HBsAg yok olup, Anti HBs oluştuğunda enfeksiyonun varlığı görülür.
HBe antijeni bulaşıcılık tanısı için kullanılır. Bunun varlığı erken aşama ve aktif hastalık dönemlerinde bulaştırma riskinin fazla olduğunu göstermektedir. Kanda kalıcı olarak görülürse, kronik hepatit B enfeksiyonunu işaret eder. Antikoru yani anti HBeAg pozitif olursa, enfeksiyonun akut döneminin bitişi anlaşılır. Bu durumda enfeksiyon riski de azalır.
HBsAg negatif olur, anti HBeAg pozitif olursa, anti HBe pozitif çıkarsa, enfeksiyon süreci sona ermek üzeredir. Fakat titrelere dikkat edilmelidir. Düşük titre bulaşıcılığın devam ettiğine işaret olabilir. Anti HBe pozitifliği kişide 4-6 yıl etkili olabilir.
Hepatit markerleri neyi gösterir?
Anti HAV IGM: Akut enfeksiyon
Anti HAV IGG: Daha önceden hepatit A virüsüyle karşılaşıldığını ve bağışıklık olduğunu
HBs Ag: Akut B hepatit ile kanın enfekte olduğunu
Anti HBs: Daha önceden hepatit B virüsüyle karşılaşıldığını, kişide az da olsa ileriye dönük bağışıklık olduğunu gösterir
Anti HBC: Hastalığın klinik olarak ortaya çıkmasını belirtir.
Anti HBc IGG: Kronik hepatit B enfeksiyonunu
Anti HBc ve Anti HBs: Bunlar birlikte olursa, hepatit B olduğunu gösterir
Hbe Ag: Bu sadece HBs Ag pozitif serumda olur. Aktif olan virüs replikasyonunu gösterir, kanın fazla miktarda infekte olup, kronikleşme riskinin fazla olduğunu belirtir.
Anti HBe: Enfeksiyonun düşük seviyede olduğunu belirtir.