Hepatit C Nasıl Bulaşır, Hepatiti C virüsü karaciğeri etkileyen ve kişiden kişiye bulaşan bir hastalıktır. Dünyada ortalama 170 milyon kişide Hepatit C virisi bulunmaktadır. Virüsün bulaştığı herkes hasta olmamaktadır. Bazı kişiler taşıcı olarak kalmaktadır. Hepatit C virüsü karaciğer yetmezliğine, karaciğer kanserine ve siroz gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Hepatiti C belirtileri hemen ortaya çıkmamaktadır. Virüs yavaş yavaş karaciğere yerleşmekte ve ilerlemektedir. Hepatit C uzun yıllar karaciğere yerleştikten sonra karaciğer kanseri yada siroz şeklinde kendini göstermektedir.
Hepatit C' nin bulaşma yollarında en yaygın olanı kan yoluyla bulaşmasıdır. Hepatiti C genellikle kan yoluyla bulaşmaktadır. Kan yoluyla bulaşma riski yüksek olan bu virüs için gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle sürekli kan nakline ihtiyaç duyan hemofili ve diyaliz hastaları ile uyuşturucu bağımlıları, gayri meşru cinsel ilişkiye girenler ve gerekli taramalardan geçmemiş kan alıcıları büyük bir risk altındadır.
Hepatit C virüsünü taşıyan kişiler bu virüsü diğer kişilere bulaştırmamak için kan nakli konularında, iğne, dış fırçası, tırnak makası ve tıraş bıçağı gibi aletlerin kullanımın da dikkatli, olmalı ve aletleri kimseyle ortak kullanmamalıdır.
Vücutta ki kesiklere karşı tedbirli davranmalıdır. Hepatit C virüsü içecek, yiyecek veya hapşırma, dokunma gibi durumlarda bulaşmaz. Kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Cinsel yolla, anneden çocuğa bulaşma olasılığı bulunmaktadır. Fakat bu durumla bulaşmalara pek fazla rastlanmamaktadır. Hepatit C kan yoluyla bulaşmanın yanı sıra Akut ve Kronik olmak üzere iki bulaşma yolu söz konusudur.
Akut enfeksiyon da virüs yaklaşık 2 hafta ile 6 ay arasında hiç belirti göstermeden vücutta yayılmaktadır. İlerleyen dönemler de yorgunluk, mide bulantısı, iştahsızlık gibi belirtiler gösterebilir. Yaklaşık bir kaç hafta sonra sarılık görülebilir. Hepatit C' nin % 80'ni Kronik enfeksiyonla bulaşmaktadır. Kronik Hepatit C hastalarının birçoğunda hiçbir belirti görülmektedir. Virüs karaciğere yerleşir ve kendini hissettirmeden yavaş yavaş yayılır. Kronik hepatit C karaciğer enzimlerinin kontrolü sırasında test edilmelidir. Hepatit C virüsü bulaşan hastaların % 15 'inde siroz ve % 3 'ünde de 10-25 yıl sonra karaciğer kanseri görülmektedir. Hepatit V için gerekli önlemler alınmazsa hastalık ölümle sonuçlanabilir.
Yayınlanma Tarihi : 13.10.2015 18:33:06